Steni geeft een functionele garantie van 60 jaar

Solide en duurzame oplossingen zijn rendabel. Bij Steni ontwikkelen we milieuvriendelijke producten die buitengewoon sterk zijn en die de levensduur van een gebouw verlengen. Daarom geven wij nu een functionele garantie van 60 jaar op onze gevelplaten, vertelt Jørn Helle van Steni.

Gevelplaten van Steni hebben de langste functionele garantie op de markt. Onderzoeksinstituut SINTEF heeft aangetoond dat de platen een verwachte levensduur hebben van 60 jaar – en dat is ook de garantie die Steni nu geeft. De gevelplaten bestaan uit steencomposiet, een combinatie van materialen met verschillende eigenschappen die samen het eindproduct een lange levensduur en een extreme sterkte geven. Ze kunnen ongeacht seizoen, temperatuur en weersomstandigheden worden gemonteerd en ze zijn onderhoudsvrij.

Een goed voorbeeld

Het gebouw van de NVE (Noors directoraat voor water- en energiebeheer) in de Middelthuns gate 29 in Oslo is een goed voorbeeld van een solide en duurzame oplossing die zeer rendabel is gebleken. Het gebouw dateert uit het midden van de jaren zestig en is in 2011 gerenoveerd. Steni leverde destijds o.a. gevelplaten in de kleur wit natuur, waarvan een aantal tijdens de renovatie moest worden vervangen toen enkele muren moesten worden verplaatst. Zelfs nu kun je bijna het verschil niet zien tussen de platen die bijna 60 jaar oud zijn en de platen die in 2011 zijn gemonteerd.

Ik ben trots

Ik werk al meer dan twintig jaar met dit gebouw en ik ken het door en door. Ik was verantwoordelijk voor het gebouw zowel voor, tijdens als na de renovatie en ik moet echt zeggen dat ik er trots op ben. Het is een deel van mijn leven. Hoewel de hele gevel, zowel van buiten als van binnen, inclusief enkele elementen van het interieur, op de monumentenlijst staat, voldoet het gebouw vandaag de dag aan alle eisen die we aan een modern kantoorpand stellen, aldus Hans Petter Arvesen van de NVE. Hij vertelt dat veel van de oppervlakken die tijdens de bouw zijn gemonteerd nog steeds even mooi zijn.

Veel van de keuzes die men destijds heeft gemaakt waren heel wat beter dan sommige keuzes die vandaag de dag worden gemaakt. Degenen die verantwoordelijk waren voor de planning en de bouw hebben niet op kwaliteit bezuinigd – en deze uitstekende kwaliteit is rendabel gebleken op de lange termijn, vertelt Hans Petter Arvesen.

Degenen die verantwoordelijk waren voor de planning en de bouw hebben niet op kwaliteit bezuinigd – en deze uitstekende kwaliteit is rendabel gebleken op de lange termijn..​ Hans Petter Arvesen, NVE​

60 jaar is behoorlijk lang

De gevel van de gebouwen van de toekomst moet aan diverse eisen voldoen: stootvast, weer- en vorstbestendig, gemakkelijk te monteren en eenvoudig in het onderhoud. Zo’n gevel moet bestand zijn tegen de tand des tijds en lage levenscycluskosten hebben – en gevelplaten van Steni voldoen aan al deze eisen. 60 jaar is behoorlijk lang, zegt Jørn Helle. Hij weet dat de aannemers, architecten en woningbezitters van vandaag de dag duurzame en solide producten met een lange levensduur willen voor hun projecten. Voor hen zijn niet alleen het kostenplaatje en het milieu van belang, maar ook hoe ze de meeste waarde voor hun geld krijgen.

Veel gevelproducten die momenteel op de markt zijn hebben een levensduur/garantie van 10, 15 of 20 jaar. Dan geeft het uiteraard een veilig gevoel om gevelplaten van Steni te gebruiken, die een gegarandeerde levensduur hebben van 60 jaar.​ Jørn Helle, CCO​