Het Utsiktskvartalet in de buurt Tiedemannsbyen is een prachtig voorbeeld van hoe een architect, een ondernemer en een opdrachtgever de mogelijkheden hebben gebruikt die de gevelplaten van Steni bieden.

Tiedemannsbyen ligt in de wijk Ensjø in Oslo, op de plaats waar vroeger de tabaksfabriek J.L. Tiedemann lag. Dit was jarenlang een van de grootste en belangrijkste bedrijven van de stad. De voormalige fabriek en alle loodsen zijn inmiddels met de grond gelijkgemaakt en hebben plaatsgemaakt voor woningen, winkels en bedrijven, in wat momenteel een van de snelstgroeiende wijken van Oslo is. Tiedemannsbyen bestaat uit zowel appartementen als tussenwoningen en vormt een stadsomgeving met fraaie groenvoorzieningen en veel zon.

Jan Terje Nielsen

Snelle montage - weinig afval - De platen worden al tijdens de productie voorgeboord en op maat gezaagd. Daardoor verloopt de montage op de bouwplaats veel sneller dan wanneer we platen gebruiken van volledig formaat. Bovendien brengen we op die manier de hoeveelheid plaatresten en afval op de bouwplaats tot een minimum terug, aldus Jan Terje Nielsen van Steni.​

Hoewel de meeste gebouwen wit of grijs zijn, heeft de architect er bij het Utsiktskvartalet voor gekozen om te profiteren van het grote aantal kleuren dat bij Steni tot het standaardpalet behoort. Verder heeft het bureau verschillende glansvarianten gecombineerd om zo een spannende en fraaie gevel te creëren.

40 jaar garantie
Voor de VVE levert de keuze voor gevelplaten van Steni op lange termijn grote financiële voordelen op. De gevelplaten zijn onderhoudsvrij en hebben een garantie van maar liefst 40 jaar. Niet lang geleden was ik in een gebouw waar de gevel in 1971 met platen van Steni was bekleed. Die zagen er bijna uit alsof ze gisteren waren gemonteerd, vertelt hij.

De gevelplaten zijn onderhoudsvrij en hebben een garantie van maar liefst 40 jaar.

FEITEN

  • Feiten
  • Tiedemannsbyen - Utsiktskvartalet
  • • Plaats: Ensjø – Oslo, Noorwegen
  • • Soort gebouw: 251 appartementen
  • • Afmetingen: 20.386 m2 bruto oppervlakte
  • • Opdrachtgever: Tiedemannsbyen DA (Ferd Eiendom/Skanska Eiendomsutvikling)
  • • Architect: TAG Arkitekter
  • • Hoofdaannemer: Skanska Norge AS

Een actieve lokale gemeenschap
Behalve woningen zijn er in de nieuwe buurt ook kantoren, winkels en andere vormen van dienstverlening te vinden. Dat zorgt voor een actieve lokale gemeenschap. De wijken Kampen, Lille Tøyen Hageby en Grünerløkka liggen allemaal op loopafstand en het centrum van Oslo is slechts drie metrohaltes verwijderd. Tiedemannsbyen is de perfecte buurt voor zowel jong als oud. Hier zijn alle mogelijkheden aanwezig voor een actieve en spontane levensstijl, maar de bewoners kunnen zich ook terugtrekken en genieten van de stilte en de groene longen van de buurt.

Geen GPS nodigIngen
Helaas is het zo dat de meeste appartementencomplexen vandaag de dag wit of grijs zijn. Ze lijken zoveel op elkaar dat je bijna een GPS nodig hebt om je eigen appartement te vinden. Van dat probleem hebben de bewoners van het Utsiktskvartalet in Tiedemannsbyen absoluut geen last, aldus Jan Terje Nielsen.

Hoewel de meeste gebouwen wit of grijs zijn, heeft de architect er bij het Utsiktskvartalet voor gekozen om te profiteren van het grote aantal kleuren dat bij Steni tot het standaardpalet behoort.

Behalve woningen zijn er in de nieuwe buurt ook kantoren, winkels en andere vormen van dienstverlening te vinden. Dat zorgt voor een actieve lokale gemeenschap.

Tiedemannsbyen bestaat uit zowel appartementen als tussenwoningen en vormt een stadsomgeving met fraaie groenvoorzieningen en veel zon.