- Onze nieuwe BIM-modules betekenen een revolutie voor het dagelijkse werk van architecten. Jan Terje Nielsen van Steni is duidelijk tevreden over de nieuwe instrumenten die het mogelijk maken om een geavanceerd en gedetailleerd gevelontwerp te maken.

Jan Terje Nielsen, CCBO i Steni

Een architect gebruikt altijd veel tijd om de gevel van een gebouw te tekenen. Het simuleren van diverse oplossingen met verschillende kleuren, formaten, oppervlakken, hoekoplossingen en bevestigingen is een ingewikkeld proces dat veel tijd kost. Maar nu is het mogelijk om dit werk veel sneller te doen en het risico op fouten te verminderen, aldus Jan Terje Nielsen. Niet alleen spaart de architect veel tijd, ook kan de opdrachtgever nu met enkele muisklikken verschillende oplossingen bekijken.

 

Steni BIM

Nauwkeurig, snel en eenvoudig

Architect Negar Niku Troëng van Line Solgaard Arkitekter heeft de nieuwe BIM-modules van Steni al in gebruik genomen.

Met de nieuwe modules kan ik snel, eenvoudig en heel precies geavanceerde gevelontwerpen maken, zegt ze.

Klik om de gebruikerservaring van Negar te horen

Meer informatie over de nieuwe BIM-modules van Steni

De nieuwe BIM-modules van Steni zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met Symetri en een dochteronderneming van dit bedrijf in Finland. Volgens Henna Latva-Mäenpää van Symetri zijn snelheid en eenvoud de twee belangrijkste karakteristieken van de nieuwe modules.

 Het gaat hier om geautomatiseerde instrumenten waarmee je snel en eenvoudig een gedetailleerd gevelontwerp kunt maken. Dankzij de goede en realistische visualisaties kun je ook gemakkelijk alle mogelijkheden bekijken die de gevel je biedt. Meestal maken wij architecten in de eerste fase van een project nog geen erg gedetailleerde tekeningen. Maar nu kunnen we al meteen vanaf het begin heel eenvoudig nauwkeurige modellen en diverse alternatieven ontwerpen, zegt ze. En daar is Jan Terje Nielsen het uiteraard mee eens.

Tijdbesparend

Met deze BIM-modules kan een architect veel sneller werken dan wanneer het werk handmatig moet worden gedaan. Met één klik kunnen kleuren en glansvarianten worden gewijzigd en gecombineerd. Het formaat, de richting en het ontwerp kunnen eenvoudig worden aangepast en boorpatronen worden automatisch ingetekend. Dat betekent dat het gevelontwerp van een gebouw veel sneller kan worden gesimuleerd en dat een architect zijn klanten al in een vroeg stadium verschillende gedetailleerde oplossingen kan laten zien. De tijd die zo wordt bespaard kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om te experimenteren met verschillende uitdrukkingsvormen, oppervlakken, hoeken en andere elementen, aldus Jan Terje Nielsen.

Minder risico op fouten

Meestal wordt een stuklijst handmatig opgesteld. Dat houdt in dat er fouten kunnen worden gemaakt. Met de nieuwe BIM-modules van Steni worden het formaat van de tekeningen en het productnummer automatisch naar Excel geëxporteerd, zodat het risico op fouten sterk wordt verminderd.

Voor Revit en ArchiCAD

De nieuwe BIM-modules van Steni kunnen worden gedownload op BIMobjects. Steni heeft ook een aantal tutorials (instructievideo’s) ontwikkeld waarin wordt uitgelegd hoe de modules werken. Dit is niet meer en niet minder dan een complete oplossing voor gevels en gevelplaten, aldus Jan Terje Nielsen.

 

Link naar BIMobjects (download van de modules)