– We hebben heel veel positieve reacties ontvangen, vertelt Espen Vestbø in de karakteristieke tongval van West-Noorwegen. Met behulp van STENI Vision gevelplaten heeft Sportpark Vikahaugane in de gemeente Stord een gedegen facelift ondergaan.

In het najaar van 2018 legde aannemersbedrijf Haakull & Ersland AS de laatste hand aan de renovatie van de oude sporthal op Sportpark Vikahaugane. Dit is het grootste sportpark tussen Stavanger en Bergen. Maar Espen Vestbø, die de dagelijkse leiding heeft over het aannemersbedrijf, wil niet zelf met de eer gaan strijken.

– De architecten hebben het ontwerp gemaakt en de gevelplaten waren bij aankomst klaar voor montage. We hebben al veel vaker gevelplaten van STENI gebruikt, en dat levert altijd een uitstekend resultaat op. En dat was nu ook het geval, zegt hij.

Aan elke kant een sporter– en de bal is in werkelijkheid een lamp.  

Het is vrijwel precies zo geworden als ik me had voorgesteld. Architect Joanna M. Danowska van architectenbureau Ingeniør Jørgensen​

STENI Vision wordt op de normale manier gemonteerd

Er is maar liefst 1.200 m² STENI-gevelplaten gemonteerd op de buitenkant van het oude gebouw. Daarbij werd STENI Vision gebruikt om een extra effect te bereiken. Het was de eerste keer dat de opdrachtgever met STENI Vision werkte.

– Dit zijn net gewone platen, en we hebben ze op precies dezelfde manier gemonteerd als de andere platen, vertelt een tevreden Vestbø. En het is het effect dat met de Vision-platen wordt bereikt dat iedereen het meest opvalt. Op het gebouw zijn enkele sporters op de platen afgebeeld. Een van de hoeken wordt opgesierd door twee sporters. De ene is een volleybalspeler die net heeft geserveerd. De andere is een handbalspeler die op het punt staat om te scoren. De volleybal is geleverd door een blikslager. De volleybal hangt aan de buitenkant van het gebouw en zorgt op die manier voor een extra 3D-effect op de gevel. Op een van de lange zijden van het gebouw is een turner in actie te zien.

De mooiste gevel van Noorwegen

De sporthal wordt overdag door leerlingen van de plaatselijke middelbare school gebruikt en 's avonds door verschillende sportverenigingen. De hal is tijdens de hele renovatie gewoon in gebruikt geweest, van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. De gebruikers zijn buitengewoon tevreden, en op de Facebook-pagina van Vikahaugene is de feedback op de nieuwe gevel positief:

“Heel bijzonder!”

“Mooi resultaat, fantastisch!”

“Volgens mij is dit de mooiste gevel van heel Noorwegen!”

“Stijlvol gedaan!”

De vernieuwde, “oude” sporthal Vikahaugene beschikt over een handbalveld. Er is ruimte voor vier volleybal- en basketbalvelden, evenals wedstrijdvelden. Het gebouw beschikt over vier kleedkamers en op de tribune is plaats voor 800 toeschouwers. En nu heeft het ook nog “de mooiste gevel van Noorwegen!”

Bekijk een film over sporthal Vikahaugane in Stord

FEITEN

  • Over Sporthal Vikahaugane in Stord:
  • De vernieuwde, “oude” sporthal Vikahaugene beschikt over een handbalveld. Er is ruimte voor vier volleybal- en basketbalvelden, evenals wedstrijdvelden. Het gebouw beschikt over vier kleedkamers en op de tribune is plaats voor 800 toeschouwers. En nu heeft het ook nog “de mooiste gevel van Noorwegen!”

We gaan ervan uit dat de gevel van Vikahaugane dankzij de STENI-platen nu een veel langere levensduur heeft dan wanneer we het pleisterwerk opnieuw hadden geverfd. Arne Bjelland, leider van de vastgoedafdeling van de gemeente Stord​

Gevelplaten hebben een langere levensduur

Het gebouw uit 1964 was hard aan renovatie toe. De gevel begon scheuren te vertonen en zag er niet best meer uit. Het contrast met de nieuwe middelbare school en de sporthal ernaast was groot. – Eerder verfden we het pleisterwerk bij een project als dit. Maar vaak begint de verf dan na korte tijd alweer af te bladderen, vertelt Arne Bjelland, leider van de vastgoedafdeling van de gemeente Stord, die eigenaar is van het gebouw.   – In dat geval hadden we de hal helemaal moeten zandstralen en opnieuw moeten verven. Maar de ervaring heeft ons geleerd dat ook dat een oplossing is met een beperkte levensduur. We hebben goede ervaringen met STENI-gevelplaten op andere gemeentelijke gebouwen zoals scholen en sportaccommodaties. We gaan ervan uit dat de gevel van Vikahaugane dankzij de STENI-platen nu een veel langere levensduur heeft dan wanneer we het pleisterwerk opnieuw hadden geverfd. Iedereen is buitengewoon tevreden, aldus Arne Bjelland van de gemeente Stord.

Je moet kunnen zien dat het een sporthal is

De nieuwe gevel van Vikahaugane is ontworpen door architect Joanna M. Danowska van architectenbureau Ingeniør Jørgensen. – Ik wilde graag dat je meteen kunt zien dat dit een sporthal is. Daarom heb ik een ontwerp gemaakt met sporters op de gevel. Deze hal moest meer worden dan zomaar een hal. Het was ook belangrijk dat de uitstraling van de hal zou passen bij de gebouwen die er al staan. Het moest een eenheid worden, vertelt ze, en voegt eraan toe dat ze heel tevreden is over het uiteindelijke resultaat. – Het is vrijwel precies zo geworden als ik me had voorgesteld, zegt ze.

De turner geeft de sporthal een karakteristieke uitstraling.

We hebben al veel vaker gevelplaten van STENI gebruikt, en dat levert altijd een uitstekend resultaat op.

Espen Vestbø, belast met de dagelijkse leiding van aannemersbedrijf Haakull & Ersland AS