Sterke reductie van de onderhoudskosten

In 2013 werd bij woningcorporatie Nonnebanken in Herfølge (Denemarken) 3.200 m2 traditionele houten gevelbekleding vervangen door gevelplaten van STENI. Dat heeft geleid tot beduidend lagere onderhoudskosten, minder graffiti en stabiele huurprijzen.

"Het lopende onderhoud van de gevelbekleding was voor ons een grote kostenpost. Door de besparing die de renovatie ons heeft opgeleverd hebben we de huurprijzen de afgelopen drie jaar op hetzelfde niveau kunnen houden. Verder hebben we ook heel wat werkuren bespaard doordat we niet meer zoveel tijd kwijt waren aan bijvoorbeeld het verwijderen van graffiti. Die kunnen we nu namelijk meteen van de platen verwijderen, en dat heeft er zelfs toe geleid dat niemand meer de moeite neemt graffiti op onze gevels te spuiten", vertelt Torben Nielsen, manager bij de vastgoedafdeling van Nonnebanken.

Flatgebouwen, schuurtjes en trappenhuizen
Nonnebanken bestaat uit 25 flatgebouwen, 37 vrijstaande schuurtjes en 28 trappenhuizen. Eerder werd de bekleding om de drie jaar geverfd, maar doordat het houtwerk niet onder druk verduurzaamd was, begon de bekleding na verloop van tijd te rotten. De woningcorporatie besloot daarom om na te gaan of er andere materialen konden worden gebruikt.

"We hebben verschillende soorten gevelplaten uitgeprobeerd, en van diverse kanten werd ons STENI Colour aanbevolen. Die platen maakten een solide indruk en onderscheidden zich van de andere gevelplaten die we uitprobeerden. Bovendien waren ze eenvoudig schoon te maken", aldus Torben Nielsen.

 

Nu, bijna vijf jaar na de montage, is de gevel nog even mooi. Voor ons is de aanschaf van gevelplaten van STENI een goede investering geweest. De vervanging van de houten gevelbekleding door gevelplaten van STENI heeft ons een onderhoudsbesparing opgeleverd van meer dan 20.000 euro per jaar.​ Torben Nielsen​

Op maat gezaagd
Daarom besloten ze de houten gevelbekleding van Nonnebanken te vervangen door STENI Colour gevelplaten. De montage verliep snel doordat de platen in de fabriek op maat waren gezaagd. De monteurs waren daarom op de bouwplaats bijna geen tijd kwijt om de platen op maat te zagen.

 

Flinke besparing
De vervanging van de bekleding heeft jaarlijks een onderhoudsbesparing opgeleverd van meer dan 20.000 euro. De investering van Nonnebanken in nieuwe gevelplaten is allang terugverdiend, en heeft er dus toe geleid dat de huur van de bewoners de afgelopen drie jaar niet is gestegen.

"Nu, bijna vijf jaar na de montage, is de gevel nog even mooi. Voor ons is de aanschaf van gevelplaten van STENI een goede investering geweest. Vanwege de lange levensduur en het feit dat de platen onderhoudsvrij zijn, zijn gevelplaten van STENI gewoon een goed product. En dat vertel ik ook altijd aan mijn collega’s", zegt Torben Nielsen.