VVE Nordre Gran in Oslo.

VVE Nordre Gran in Oslo.

Lange technische en esthetische levensduur

Bij het bekroonde renovatieproject van de flatgebouwen van VVE Nordre Gran in Oslo viel de keuze op STENI Colour-gevelplaten. De redenen daarvoor waren zowel van financiële als esthetische aard, maar ook milieuoverwegingen speelden een rol.

- Ik ben bouwkundig ingenieur, ik ben in deze buurt opgegroeid en voel me sterk betrokken bij Nordre Gran. Dat was voor Umar Munir de reden om zich sterk te maken voor een grondige renovatie.


- De gebouwen waren aan het einde van hun technische levensduur, zegt hij. Hij vertelt dat er ca. duizend mensen woonden, verdeeld over 262 appartementen, en dat het woonmilieu te lijden had onder de slechte staat waarin de gebouwen uit 1978 verkeerden. Munir is voorzitter van de VVE in de wijk Furuset in Oslo, die in 2017 de OBOS-renovatieprijs won voor een facelift waardoor de gebouwen er vandaag de dag als nieuw uitzien.

De esthetiek van gevelplaten
- Er was niet alleen sprake van achterstallig onderhoud, ook het uiterlijk van de gebouwen uit de jaren 70 was hard aan modernisering toe, zegt Munir. Hij toont een uitnodigend woonmilieu in een aantrekkelijke woonomgeving met zowel hoog- als laagbouwcomplexen, waarvan de gevels bekleed zijn met STENI Colour in lichte kleuren.
- De gebouwen hebben ook een esthetische levensduur, zegt hij.

De voorzitter van VVE Nordre Gran, Umar Munir, vindt de esthetische uitstraling belangrijk. - Wij vormen onze omgeving en de omgeving vormt ons, zegt hij.

FEITEN

  • Nordre Gran ligt in de wijk Furuset in Oslo
  • Winnaar van de OBOS-prijs in 2017
  • Bestaat uit 262 appartementen, verdeeld over 7 gebouwen
  • De renovatie kostte ruim 14 miljoen euro
  • Kosten per appartement: 54.000 euro
  • De keuze viel op STENI Colour-gevelplaten

Lange levensduur
Aangezien de totale investeringskosten van de VVE ruim 14 miljoen euro bedroegen - oftewel 54.000 euro per appartement - was het van groot belang een gevelbekleding met de juiste eigenschappen te kiezen. De voorzitter van de VVE leerde de producten van STENI kennen via de architect en tijdens een rondleiding in woningen van andere VVE's.

Een groot voordeel van STENI-gevelplaten is dat ze gemaakt zijn van solide, onderhoudsvrij materiaal dat wel 60 jaar meegaat.​ Omar Munir, voorzitter van VVE Nordre Gran ​

Financieel voordelig
De keuze om de gevels van de zeven gebouwen van de VVE te bekleden met STENI Colour heeft ook financiële redenen.
- Op lange termijn is het goedkoper om een onderhoudsvrij product te kiezen met een lange levensduur, zelfs al is de inkoopprijs iets hoger. Het gaat om de totale kosten, gerekend over de hele levensduur, zegt Munir.

Milieuvriendelijk
De voorzitter van de VVE wijst er ook nog op dat STENI-gevelplaten eenvoudig te monteren zijn, wat veel tijd bespaart.
- STENI heeft goede oplossingen voor de bevestiging en voor overgangen. Ze hebben hun technische huiswerk gedaan, vindt hij.

- Verder hebben we ook naar de CO2-boekhouding van STENI gekeken voor de hele levenscyclus, en die cijfers zien er goed uit, aldus Munir. Na de renovatie zijn de appartementen buitengewoon populair geworden bij woningkopers.
- De vraag is groot, en alles duidt erop dat de renovatie eraan heeft bijgedragen dat de prijs per m2 flink omhoog is gegaan, vertelt de voorzitter van de VVE.

Op lange termijn is het goedkoper om een onderhoudsvrij product te kiezen met een lange levensduur, zelfs al is de inkoopprijs iets hoger.

De woningen van VVE Nordre Gran bestaan uit zowel hoog- als laagbouwcomplexen en worden gekenmerkt door een uitnodigend woonmilieu in een aantrekkelijke woonomgeving.