De acht terrasflats van de VVE Himstadplassen in Oslo worden gerenoveerd. Daarbij wordt onder meer 4.000 m2 nieuwe gevelplaten van STENI gebruikt.

De acht terrasflats van de VVE Himstadplassen in Oslo worden gerenoveerd. Daarbij wordt onder meer 4.000 m2 nieuwe gevelplaten van STENI gebruikt.

Holmenkollen: facelift van de gevels aan de zonzijde

De richtlijnen van projectleider Karl Erik Rønstad waren duidelijk en gedetailleerd. Alleen gevelplaten van STENI voldeden aan de specificaties waaraan de facelift van de flats van de VVE Himstadplassen moest voldoen.

Aan de voet van de Holmenkollåsen in Oslo staan acht terrasflats. Toen het bestuur van de VVE Himstadplassen besloot om de gevels te renoveren en alle ramen te vervangen, werd adviserend ingenieursbureau Sohlberg og Toftenes as ingeschakeld om het project te leiden.

Rune Gruer van aannemer Palmgren AS (links) en Karl Erik Rønstad, bouw- en projectleider van ingenieursbureau Sohlberg og Toftenes as.

De zijkanten van alle acht flats zijn bekleed met staalplaten uit de jaren tachtig, die behoorlijk versleten zijn.​ Karl Erik Rønstad, bouw- en projectleider van ingenieursbureau Sohlberg og Toftenes as​
  1. Breed kleurenspectrum
    Wanneer de renovatie van de flats aan de zonzijde van de Holmenkollen voltooid is, zijn de geprofileerde rode staalplaten vervangen door 4.000 m2 gladde, witte, licht- en donkergrijze platen. Deze zijn zorgvuldig uitgekozen door een kleurenconsulent, zodat ze goed bij de gebouwen en de omgeving passen.

– Het brede kleurenspectrum en het feit dat de platen in verschillende afmetingen geleverd kunnen worden, zijn de grootste voordelen van de gevelplaten van STENI, aldus Rønstad.

De resterende 3.000 m2 van de gevel wordt opnieuw met hout bekleed.

Duidelijke richtlijnen
Toen Rune Gruer van aannemer Palmgren AS op zoek ging naar producten die aan alle door Rønstad gestelde eisen voldeden (onderhoudsvrij, kosteneffectief, breed kleurenspectrum), viel de keuze al snel op gevelplaten van STENI. 

– De boodschap was dat we STENI-producten of vergelijkbare producten moesten gebruiken. Maar het is niet zo gemakkelijk om hier in Noorwegen andere producten te vinden die aan de eisen van Rønstad voldoen, vertelt Gruer.

Onderhoudsvrije gevelplaten
Bouw- en projectleider Rønstad heeft goede ervaringen met de gevelplaten van STENI. Hij vertelt dat hij in 2002 projectleider was bij de renovatie van een VVE in Årvoll in Oslo, en dat ook toen de keuze viel op STENI-producten.

– Ik wandel vaak langs deze flats en kan met eigen ogen constateren dat de gevels er nog steeds als nieuw uitzien. Hij voegt eraan toe dat vooral het feit dat de gevelplaten onderhoudsvrij zijn, hem ertoe bracht ook bij de VVE Himstadplassen te kiezen voor gevelplaten van STENI.

De terrasflats van de VVE Himstadplassen liggen aan de zonzijde van de Holmenkollen

De rode staalplaten uit de jaren tachtig worden vervangen door moderne, witte en grijze gevelplaten van STENI.

Een keuze voor kwaliteit
Ook de levensduurkosten speelden een belangrijke rol. Dat het product jaar in, jaar uit mooi blijft, is op zich al financieel gunstig. In deze heuvelachtige omgeving is het namelijk lastig om overal bij te komen als de gevel onderhoud nodig heeft, en daardoor zijn de onderhoudskosten hoog.

– Als we bijvoorbeeld alle kanten van het gebouw met hout zouden bekleden, zouden we het regelmatig moeten verven, met de daarbij behorende kosten. Alleen al de kosten voor de steigers zouden ca. 16.000 euro per flat bedragen, vertelt Gruer.

Ook de totale kosten van een bekleding met staalplaten of baksteen zijn op lange termijn hoger. Gruer is daarom van mening dat gevelplaten van STENI de beste oplossing vormen.