Basisschool Fagerli in Larvik is een van de grootste basisscholen van Noorwegen met vier parallelklassen per leerjaar en een oppervlak van maar liefst 12.500 m2. Het gebouw omvat ook een multifunctionele hal, een kinderdagverblijf en een gezinscentrum.

Basisschool Fagerli in Larvik is een van de grootste basisscholen van Noorwegen met vier parallelklassen per leerjaar en een oppervlak van maar liefst 12.500 m2. Het gebouw omvat ook een multifunctionele hal, een kinderdagverblijf en een gezinscentrum.

Een spel met platen

Toen de architecten van Nordic Office of Architecture van start gingen met de planning van basisschool Fagerli in Larvik, besloten ze om gevelplaten in lichte kleuren te gebruiken. Hun keuze viel al snel op STENI-producten.

Na de kerstvakantie konden de 600 leerlingen van groep 1 t/m 7 van de gefuseerde basisscholen Nanset en Frostvedt in Larvik hun intrek nemen in een splinternieuw, modern schoolgebouw. De nieuwe school met de naam Fagerli is een van de grootste basisscholen van Noorwegen met vier parallelklassen per leerjaar en een oppervlak van maar liefst 12.500 m2. Maar Fagerli is meer dan alleen maar een school.
- Het gebouw omvat ook een multifunctionele hal, een kinderdagverblijf en een gezinscentrum, aldus projectleider en architect Hallgrimur Thor Sigurdsson.

Groot project
Sigurdsson is partner bij Nordic Office of Architecture, het architectenbureau dat in samenwerking met hoofdaannemer Hent de opdracht voor dit project in de wacht sleepte. Nordic Office of Architecture werkte drie jaar onafgebroken aan het project, dat een begroting had van ca. 27 miljoen euro.
Sigurdsson en zijn collega's hebben een ruime ervaring met grote projecten zoals de bouw van ziekenhuizen en vliegvelden.
- De uitdaging bij grote projecten is om de juiste invalshoek te vinden, aldus Sigurdsson.

Ons uitgangspunt bij de planning was een gevelbekleding met platen in lichte kleuren. Toen de kwaliteit en de mogelijkheden voor detaillering aan de orde kwamen, viel de keuze al snel op STENI.​ Architect Hallgrimur Thor Sigurdsson, partner bij Nordic Office of Architecture​

Witte gevelplaten gecombineerd met natuurlijk houtwerk.

Projectleider en architect Hallgrimur Thor Sigurdsson van Nordic Office of Architecture koos voor gevelplaten van STENI, o.a. vanwege de kwaliteit en de detailleringsmogelijkheden.

Juiste invalshoek
De invalshoek die het team van architecten koos is gebaseerd op het feit dat het gebouwencomplex vele verschillende functies heeft.
- We hebben ervoor gekozen om de verschillende gebouwen rond een gemeenschappelijke ruimte te plaatsen, zowel binnen als buiten, zegt de architect. Het gebouw is rond een binnenplaats gebouwd die gastvrijheid uitstraalt en die een trefpunt is voor alle gebruikers. De binnenplaats verandert in de loop van de dag van karakter, afhankelijk van wie er gebruik van maakt.

FEITEN

  • Basisschool Fagerli, Larvik - Noorwegen
  • Architect: Nordic Office Of Architecture
  • Opdrachtgever: Gemeente Larvik
  • Aannemer: Hent
  • Klaar: 2016

Rector Thomas Bjørvik vertelt dat de leerlingen trots zijn op hun nieuwe school.

Weinig onderhoud
Het uitgangspunt bij de planning van de architect was een gevelbekleding met platen in lichte kleuren. Toen de kwaliteit en de mogelijkheden voor detaillering aan de orde kwamen, viel de keuze al snel op STENI.
- Verder wilde de gemeente dat de bekleding weinig onderhoud zou vragen, aldus Sigurdsson. Daarom zijn er vooral STENI Colour hoogglansplaten gebruikt, in combinatie met houtwerk.

De geperforeerde velden op enkele oppervlakken geven de gevel een verrassende uitstraling.

Bijzonder design
Sommige platen zijn geperforeerd, en dat geeft de gevel een verrassende uitstraling.
 - De vormgeving van de perforaties is ons eigen ontwerp, zegt Sigurdsson. Hij vertelt dat de architect nauw heeft samengewerkt met STENI bij de vormgeving van de geperforeerde platen.

 

Trotse leerlingen
- Het onderwijs vindt vooral plaats in de klaslokalen, maar het is ook belangrijk dat de leerlingen op een goede manier leren omgaan met hun omgeving, aldus rector Thomas Bjørvik. Hij vertelt dat de leerlingen trots zijn op hun nieuwe school.
- Dat is erg belangrijk, zegt hij. Bjørvik vindt dat de gevelplaten van STENI het gebouw een esthetische fraaie uitstraling hebben gegeven, waar hij erg tevreden mee is.
- Het gebouw ziet er heel mooi uit, zegt hij. Op sommige van de witte platen is een afdruk te zien van een voetbal.
- Maar die schijn je zo weg te kunnen spoelen, zegt hij met een glimlach.

De leerlingen zijn trots op hun nieuwe school​ Rector Thomas Bjørvik, basisschool Fagerli in Larvik​