STENI's unieke wereld van oppervlakken - ontworpen in samenwerking met Ghilardi + Hellsten Arkitekter

STENI's unieke wereld van oppervlakken - ontworpen in samenwerking met Ghilardi + Hellsten Arkitekter

Kleuren, structuur, glansvarianten en patronen helpen een gebouw een identiteit te geven

Kleuren, structuur, glansvarianten en patronen helpen een gebouw een identiteit te geven. In STENI's wereld van oppervlakken worden deze elementen bij elkaar gebracht en kan het creatieve proces zich vrij ontwikkelen.

Bij de planning van een nieuw gebouw begint een architect vrijwel nooit helemaal bij nul. De opdrachtgever heeft natuurlijk altijd wensen. Maar een architect moet ook vaak een hele reeks keuzes maken met betrekking tot het design.

- Dan gaat het bijvoorbeeld om de vraag hoe het design van de gevel zich verhoudt tot de omgeving, aldus architect Erik Stenman, partner bij Ghilardi + Hellsten Arkitekter.

Designkeuze
Bij de keuze van het design denkt de architect na over de verhouding van het gebouw tot de omgeving: moet het in de omgeving opgaan of er juist een contrast mee vormen?
- Aan de andere kant kan het idee achter de designkeuze ook zijn dat we het gebouw zelf willen accentueren. Dan kijkt een architect op een heel andere manier tegen de gevel aan, zegt Stenman.

Hulpmiddel
In samenwerking met STENI hebben Stenman en zijn collega's een model ontworpen - een oppervlaktekaart - dat zich heeft ontwikkeld tot wat we nu STENI's wereld van oppervlakken noemen.
- Met behulp van een geïntegreerde kaart maken we duidelijk wat er allemaal mogelijk is met de verschillende producten, en vooral met de combinatie van de producten, vertelt Stenman. De oppervlaktekaart maakt het mogelijk om in één, geïntegreerd veld te praten over variaties in kleur, gradering, glans en afbeeldingen. Voor een architect is dat een goed hulpmiddel om zonder beperkingen te kunnen denken, vindt Stenman.

In samenwerking met STENI hebben architect Erik Stenman en zijn collega's van Ghilardi + Hellsten Arkitekter STENI's wereld van oppervlakken ontworpen.

Met behulp van een geïntegreerde kaart maken we duidelijk wat er allemaal mogelijk is met de verschillende producten, en vooral met de combinatie van de producten.​ AArchitect Erik Stenman, partner bij Ghilardi + Hellsten Arkitekter​

Combinatie
STENI's gevelplatenconcept is opgedeeld in drie verschillende segmenten - COLOUR, VISION en NATURE. Het eerste betreft de keuzemogelijkheden met betrekking tot kleuren en glansvarianten, het tweede de onbeperkte keuze aan motieven die op een oppervlak kunnen worden afgedrukt, en het derde segment betreft de verschillende keuzemogelijkheden met betrekking tot de structuur van de platen.
- Doordat we ons concentreren op STENI's wereld van oppervlakken - kleuren, graderingen, glansvarianten en prints - is het tijdens het designproces niet meer zo belangrijk om te kijken naar welk product we op de gevel willen monteren, maar staat vooral het designconcept centraal, aldus Stenman.

Levendige discussie
- Het is een bevrijdend gevoel dat onze gedachten tijdens het designproces niet beperkt worden door de producten. Zo kunnen we ons veel beter concentreren op wat we willen bereiken, zegt Stenman. De designer neemt de wereld van oppervlakken als uitgangspunt en gebruikt de oppervlaktekaart om te bedenken hoe het beoogde effect het best kan worden bereikt. En als je eenmaal weet wat je wilt, kies je op basis daarvan de producten, vertelt hij.

Een particuliere woning in Sandefjord met een bijzonder design en een unieke uitstraling.

Inspiratie
De architecten van Ghilardi + Hellsten Arkitekter werken aan vele grote en kleine projecten, variërend van ruimtelijke ordening tot landschapsarchitectuur en het ontwerpen van allerlei soorten gebouwen.
- We beginnen elk project op dezelfde manier: we stellen vragen en bekijken elkaars ideeën met een kritische blik. De architectuurconcepten zijn verschillend, afhankelijk van de taak die ze moeten vervullen. Bij meerdere projecten hebben de architecten bij de keuze van het oppervlak hun inspiratie gehaald uit STENI's wereld van oppervlakken. De laatste tijd hebben we STENI-producten gebruikt voor zowel overheidsgebouwen als particuliere woningen. We hebben ook STENI-gevelplaten gebruikt voor particuliere woningen waarvan de eigenaar zelf met ideeën kwam over de grafische vormgeving. Die hebben we vervolgens gebruikt bij het design van de gevel en dat geeft zo'n woning een heel bijzondere uitstraling, vertelt hij.

Het is een bevrijdend gevoel dat onze gedachten tijdens het designproces niet beperkt worden door de producten. Zo kunnen we ons veel beter concentreren op wat we willen bereiken.​ Architect Erik Stenman, partner bij Ghilardi + Hellsten Arkitekter​