BIM wordt steeds belangrijker

BIM wordt steeds belangrijker en wordt ook steeds meer gebruikt. Bij STENI gebruiken we al een aantal jaren BIM-modules, maar het is onze ervaring dat dat nog lang niet tot alle ontwerpers en aannemers is doorgedrongen, vertelt conceptmanager Jan Terje Nielsen bij STENI.

Hij vindt dat STENI duidelijker moet communiceren dat het beschikt over modules waarmee in de projectfase tijd kan worden bespaard en fouten kunnen worden voorkomen.
- Verder zijn we bezig een project op te starten om nog meer modules te ontwikkelen en om nog beter te worden op dit belangrijke terrein, aldus Jan Terje Nielsen.

FEITEN

  • BIM is een afkorting van het Engelse "building information modeling", oftewel het maken van een bouwwerkinformatiemodel. Dat is een digitaal model van een gebouw, waarin tekeningen, technische oplossingen, productkeuzes en alle informatie over wat zich waar bevindt aan elkaar worden gekoppeld. Dat maakt het voor de opdrachtgever een stuk gemakkelijker om een beeld te krijgen van hoe het gebouw eruit komt te zien. Ook het gebruik en het onderhoud van het gebouw worden gedurende de hele levensduur eenvoudiger.
  • Het is dus mogelijk informatie van producenten en andere partijen zoals de aannemer, de elektricien, de loodgieter, leveranciers van materialen en de autoriteiten aan elkaar te koppelen en met hen te delen. BIM geeft een volledig overzicht over alle onderdelen van het gebouw, zowel tijdens de bouw als gedurende de hele levensduur, en zelfs nog als het gebouw wordt afgebroken en er sprake is van hergebruik van de materialen.
We zijn nu bezig een project op te starten om nog meer modules te ontwikkelen en om nog beter te worden op dit belangrijke terrein.​ Jan Terje Nielsen, conceptmanager, STENI​

We willen nog beter worden
- Onze BIM-modules zijn gekoppeld aan het platform BIMobject. Daar kun je modules downloaden met de 60 standaardkleuren, hoekelementen en profielen. Je kunt ook de verschillende formaten invoeren en een eenvoudige stuklijst downloaden, vertelt Nielsen. De projectering wordt op die manier een stuk efficiënter en het levert een totaaloverzicht op dat gebruikt kan worden voor berekeningen en bestellingen.

Jan Terje Nielsen, conceptmanager STENI

Alle informatie op één plaats
- Ook in de bouwsector speelt digitalisering een steeds grotere rol, hoewel deze ontwikkeling pas laat op gang kwam. Men loste eventuele problemen meestal pas op op de bouwplaats, en dat is niet alleen weinig efficiënt, het kost ook geld, zegt Magnus Karlsson van het bedrijf BIM Object.
Als een gebouw met BIM gepland en getekend is, vind je alle informatie over de onderdelen ervan op één plaats, vertelt hij.

Magnus Karlsson, BIM Object

Belangrijk in de toekomst
- Maar bij STENI willen we op dit terrein nog beter worden. Daarom hebben we onlangs een uitgebreid project opgestart om de BIM-modules gebruikersvriendelijker te maken. Het doel daarvan is dat vooral de architect tijdens de planningsfase tijd kan besparen en dat de opdrachtgever een beter beeld krijgt van hoe de verschillende oplossingen eruit zien als het gebouw eenmaal klaar is. Dat is een ingewikkeld proces dat tijd kost, maar we zijn er honderd procent zeker van dat BIM in de toekomst niet meer weg te denken valt uit de bouwsector, zegt Jan Terje Nielsen.

Dat biedt grote financiële voordelen, want er wordt op dit moment veel materiaal verspild als gevolg van een slechte planning en projectering. Nu kun je een gebouw vanaf het begin tot in alle details plannen en tekenen - en dan krijg je ook precies wat je hebt besteld en wat je nodig hebt.​ Magnus Karlsson, BIM Object​

Hieronder staan enkele links met meer informatie over BIM. Ze maken duidelijk hoe de tekeningen van de toekomst en 3D-perspectieven het bouwproces een geheel nieuwe dimensie geven. De twee onderste links zijn video's die in het kort laten zien hoe STENI's bestaande BIM-modules gebruikt kunnen worden in Revit en ArchiCAD.

What is BIM

How can BIM renderings allow fantastic illustrations of a building

Steni BIM Revit modules

Steni BIM ArchiCAD modules