Steni Vision – duurzame gevelpanelen

De leeromgeving van veel jongeren in de gemeente Sipoo veranderde in één klap volledig, toen in de zomer van 2016 de eerste bouwfase van scholengemeenschap Nikkilän Sydän (‘Hart van Nikkilä’) werd voltooid.

Verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw waren architectenbureau ARK-house arkkitehdit Oy en zijn hoofdontwerper professor Pentti Kareoja. Het doel was om op kostenefficiënte wijze een in pedagogisch en architectonisch opzicht hoogwaardig geheel te creëren. De keuze om Steni te gebruiken voor het kleurrijke gebouw werd vooral ingegeven door de hoge uv-bestendigheid van het materiaal.

Een voorwaarde bij de aanbesteding was dat de bonte muren bestand zouden zijn tegen invloeden van buitenaf en dat de kleuren hun helderheid zo lang mogelijk zouden behouden. Andere doorslaggevende factoren waren de grote duurzaamheid van de structuur en de kostenefficiëntie van de Steni-gevelplaten. Het bijna onuitputtelijke assortiment kleuren en de mogelijkheid om geprinte oppervlakken te gebruiken, boden nagenoeg de vrije hand bij het ontwerpen.

Print op de Steni Vision-gevelpanelen

De kleurrijke gevels van Nikkilän Sydän zijn versierd met grafieken van beeldkunstenaar Aimo Katajamäki in het werk “Kennisstroom en levensacrobatiek”.

De van de oorspronkelijke illustraties gemaakte vectorbestanden zijn geprint op Steni Vision-gevelplaten. Katajamäki vertelt dat dat een eenvoudig proces was, omdat het in feite niet verschilt van het maken van andere drukwerken. Een bijzondere precisie vereiste het opmaken van de printbestanden om de afbeeldingen vloeiend te laten overlopen van de ene gevelplaat naar de andere.

Katajamäki ontwierp de grafische voorstellingen voor op de gevels toen het ontwerp van het gebouw al bijna klaar was. Ook het kleurontwerp voor de muren was in deze fase al grotendeels gemaakt, maar bij de definitieve afwerking van de kleuren consulteerde het architectenbureau Katajamäki opnieuw.

De speelse afbeeldingen van Katajamäki slingeren om de gevels van het gebouw als een lintvormige, voortgaande beweging, daarmee verwijzend naar de naam van het werk: “Kennisstroom en levensacrobatiek”. Het kunstwerk is een metafoor voor het manoeuvreren en het vinden van je eigen plek in je schoolloopbaan.

Scholengemeenschap voor de hele gemeente

De geplande tweede bouwfase van het schoolgebouw voorziet in een gymzaal, basisschoollokalen voor de klassen 1–6 en voorschoollokalen voor in totaal ongeveer 350 kinderen. Het ontwerp is gemaakt in nauwe samenwerking met rectoren, pedagogen en technische deskundigen. De architectuur van de uitbreidingsfase zal een voortzetting zijn van de stijl van het al voltooide gebouw, zowel wat betreft de vorm als de frisse kleuren en de later aan te brengen nieuwe afbeeldingen van Katajamäki.